Praktyki zagraniczne

 Młodzi rolnicy z Chodcza zakończyli staż zawodowy w Grecji!

W listopadzie 2016 r. grupa uczniów z Zespołu Szkół im. W. Reymonta w Chodczu, kształcących się na kierunku rolniczym, wyjechała na dwutygodniowy staż zawodowy do Grecji. Praktyki odbyły się w ramach projektu „Ekologiczne rolnictwo przyszłością młodego rolnika”, o numerze 2016-1-PL01-KA102-025104, realizowanym przy wsparciu Unii Europejskiej z programu Erasmus+.Organizacją wysyłającą młodzież na staż było Akademickie Centrum Informacji i Edukacji Europejskiej (ACIEE), a organizacją goszczącą grecka GEORGIKES EKMETALEUSEIS.

Nie zabrakło mnóstwa okazji do poszerzania specjalistycznej wiedzy teoretycznej i praktycznej związanej z zawodem rolnika, m.in. rodzajami i metodami ekologicznych upraw prowadzonych w Grecji, technologiami wykorzystywanymi w rolnictwie greckim i europejskim, czy efektywnym zarządzaniem ekologiczną produkcją rolną oraz hodowlą zwierząt.Stażyści pracowali m.in.na plantacjach kiwi, granatów i winogron, gdzie m.in. obcinali pędy winorośli oraz poznali szczegółowe zasady uprawy i opłacalność upraw kiwi – mieli okazję uczestniczyć w procesie segregacji tego owocu i zobaczyć, gdzie i w jaki sposób jest ono przechowywane(każdy stażysta otrzymał kilogramowy koszyk kiwi do degustacji!).W ramach praktyk pracowali również na plantacji oliwek przy zbiorach, stwierdzając, że jest to naprawdę ciężka praca. Stażyści byli także w wytwórni oliwy z oliwek, gdzie brali udział w procesie powstawania oleju oraz poznali specyfikę działania takiego rodzaju przedsiębiorstwa. Spędzili również cały dzień w fabryce zajmującej się przetwarzaniem ryżu, który, jak się okazało, jest eksportowany w znacznych ilościach również do Polski. Ponadto, uczniowie mieli okazję zwiedzić i poznać działalność greckiej szkoły średniej i zawodowej w miejscowości Veria, gdzie porównali pracownie zawodowe z pracowniami w Polsce. Odbyli również interesującą i bardzo edukacyjną wizytę w regionalnej prefekturze, w instytucji zajmującej się zrzeszaniem lokalnych przedsiębiorstw.W ramach zadań praktycznych młodzież wykorzystała także czas na pobliskim spożywczym targu, gdzie porównała ceny warzyw i owoców w Grecji oraz w Polsce.

W ramach programu kulturowego stażyści odbyli wycieczkę do Litochoro, miasteczka u podnóża najwyższego szczytu Grecji – Olimpu (2918 m n. p. m.), dotarli również do manufaktury ikon religijnych oraz zwiedzili wpisane na Listę światowego dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego UNESCO, prawosławne klasztory w Meteorach.Jedną z atrakcji połączoną ze zdobywaniem praktycznego doświadczenia było odwiedzenie farmy małży i możliwość ich degustacji(zdania co do ich smaku były jednak podzielone).

Młodzież dzięki praktykom poszerzyła zasób specjalistycznego słownictwa w języku angielskim, niezbędnego do poruszania się po europejskich rynkach pracy, a także poznała możliwości, jakie oferuje Unia Europejska dla rolników państw członkowskich. Zdobyła również wiele informacji na temat Unii Europejskiej, współpracy międzynarodowej między Polską a Grecją, czy o kulturze i historii Grecji oraz samego regionu Riwiery Olimpijskiej.

Wszyscy uczniowie już wkrótce otrzymają wydane w dwóch wersjach językowych (po angielsku i po polsku) europejskie certyfikaty Europass-Mobilność, które potwierdzają kwalifikacje zawodowe, podnoszą konkurencyjność ich posiadaczy na europejskim rynku pracy i stanowią cenną przepustkę do efektywnego poszukiwania pracy, a także certyfikaty ukończenia stażu zawodowego.